Als er iets mis is met je gitaar of bas dan wil je dat natuurlijk opgelost hebben door een perfect en vakkundig uitgevoerde gitaar reparatie. Veel voorkomende gitaar reparaties aan gitaren en bassen zijn:

Fretwerk

Als je veel op je gitaar speelt dan zul je merken dat je frets langzaam slijten. Deze slijtage herken je aan ‘fretwear’ op sommige frets. Dit zijn slijtplekken en deukjes in de frets die je vooral tegenkomt op delen van de hals waarop je veel speelt. Als je frets lichte slijtage vertonen dan is dit op te lossen door je frets te vlakken, te ‘crownen’ en te polijsten. Hierna zijn je frets weer als nieuw: glanzend en superglad waardoor je moeiteloos speelt in alle posities van je gitaar.

Zijn je frets echt helemaal versleten en zo laag dat ze niet meer gevlakt kunnen worden dan zal je gitaar herfret moeten worden. In dat geval worden de oude frets verwijderd en krijgt je gitaar volledig nieuwe frets.

Topkam vervangen

Door veel speeluren op je gitaar kunnen de gleufjes in de topkam van je gitaar slijten. Hierdoor komen je snaren te laag te liggen waardoor open snaren kunnen gaan ‘buzzen’ of rammelen. Is dat het geval dan wordt het tijd om je topkam te laten vervangen. Topkammen worden doorgaans gemaakt van plastic, been of grafiet-achtige materialen. Is je topkam niet versleten maar wil je een upgrade van plastic naar bijvoorbeeld been dan kan dat uiteraard ook.

Gitaarelektronica

Krakende potmeters, schakelaars, output jacks of andere problemen met de elektronica van je gitaar. Het komt vaak voor en is prima op te lossen. Soms zit de oplossing in het inspuiten van een beetje contactspray maar meestal is het vervangen van een of meerdere onderdelen door kwaliteitsonderdelen een betere oplossing.

Gebroken hals of kop

Een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet is de kop van je gitaar afgebroken of  is er een scheur in het hout van de hals ontstaan. Veel voorkomend bij Gibson-achtige gitaren met een hals van mahonie en een kop die in een hoek ten opzichte van de gitaar staat. Meestal zijn dergelijke breuken goed te lijmen en vaak ook (bijna) onzichtbaar. Ongelukje gehad? Draai de snaren los zodat er geen spanning meer op de hals staat en kom vooral niet aan het hout dat door de breuk zichtbaar is geworden. Veel mensen voelen instinctief aan de breuk nadat deze is ontstaan. Hierbij komt het onbeschermde hout in contact met huidvet, zweet en vuil waardoor in het slechtste geval de lijmverbinding minder sterk zal zijn. Wacht niet te lang om een gebroken hals of kop te laten repareren. Hoe langer je wacht hoe lastiger deze gitaarreparatie wordt en daarmee uiteraard ook kostbaarder.

Gitaar reparatie maar ook afstellen en upgrades

Ook als een gitaarreparatie niet nodig is maar je wilt je gitaar professioneel laten afstellen of ‘customizen‘ dan ben je uiteraard van harte welkom in mijn atelier in Bussum. Ik hoor graag van je.